Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Waarom ga je naar een Dekmeester?

Met ons nieuwe leven als fokker van een nest Markiesjes gaat er een wereld voor ons open. Hoe zit een volwassen teef in elkaar, duurt de dracht echt maar 8 weken, wat is ‘dekrijp’. Maar het begint natuurlijk allemaal met de dekking. Ik ging er vanuit dat honden zelf uitstekend in staat zijn tot voortplanting. Niet dus. Menig Markiesjes-man blijkt het voor gezien te houden in bijzijn van zijn eigenaar of onder invloed van een dominant teefje. Te bescheiden. En onwetend welk plezier hij daarmee laat liggen. Want als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, schijnt het geen probleem meer te zijn.

Ook Finn had zijn allereerste dekking met een teefje niet tot een goed eind weten te brengen. Tijd, ruimte was allemaal geen probleem, toch kwam het niet tot een koppeling Een teef is maar een paar dagen dekrijp. Dat betekent dat ze de reu uitnodigd voor een dekking. Meestal is dit ongeveer 10 dagen na de eerste dag van haar loopsheid. Bij Door duurt dat maar een dag of 3-4. De dekrijpheid valt samen met de vruchtbare periode. Er voor of er na dekken heeft weinig zin. Dus lukt het niet in die periode dan is de kans voorbij en zouden we een half jaar moeten wachten tot de volgende loopsheid.

Samen met de eigenaar van Finn hebben we dus besloten dat een Dekmeester de dekking zou begeleiden. Terugkijkend denk ik dat dit een goede keus was. Waarom? Wij waren als eigenaar van onze Markiesjes allebei onervaren. Daardoor weten we niet goed hoe we de natuur een handje kunnen helpen. En we waren allemaal best gespannen. Het zou zo jammer zijn als deze dekking zou mislukken. Honden schijnen dat goed aan te voelen. Wat zou een reden zijn om het niet te doen? Als het niet heel duidelijk was geweest dat Door het bijzonder goed kon vinden met Finn. Dat wist ik namelijk ook niet: ook honden kunnen duidelijk verliefd zijn of een absolute aversie hebben. En eenmaal bij de dekmeester heeft ze weinig keus meer. Ik had het als eigenaar niet op mijn geweten willen hebben om mijn teef tegen haar zin te laten dekken. Maar Door had een week eerder al uitgebreid kennis gemaakt met Finn en het klikte super goed tussen die twee.

In een volgende blog beschrijf ik hoe de dekking bij Door verliep. Kort gezegd: met hulp van een dekmeester gaat het heel efficient. Het was heel fijn om te weten dat de dekking zeer waarschijnlijk geslaagd was én Finn bleek de volgende dag prima te weten hoe het moet.

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *