Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Kattenmens

Karel, stoicijnse huisgenoot van Door

Eigenlijk ben ik een kattenmens. Er zijn zoveel goede redenen te bedenken waarom een kat leuker is dan een hond. Allereerst zijn het zeer zelfredzame dieren. Je hoeft ze niet uit te laten, ze kunnen zo nodig zelf hun kostje bij elkaar jagen/scharrelen/bedelen. Wil je een weekendje weg, geen probleem. Zet gewoon in je schuur een overgevulde voerbak neer en gun je kat een zacht plekje op de wasmachine. Hij zal het misschien niet leuk vinden, maar na thuiskomst tref je geen gestresst dier aan. Hooguit één die iets beledigd is.

Een kat stinkt zelden. Oké, wel als ie net van zijn bak af komt. Maar de vacht ruikt altijd smetteloos. Een kat verplaatst zich rustig en sierlijk door je huis, bezet her en der een plekje in vensterbank of op bank of bed. Je hoeft hem niet bezig te houden, hij vermaakt zichzelf prima. En och, ‘s avonds een kleine aaibeurt is niet te veel gevraagd.

Waarom hebben we dan in hemelsnaam een hond. Een hond kan flink stinken, zeker als ie onderweg met een lekkere rotte vis geknuffeld heeft. Of met iets onbestemds smeuiig licht bruins. Maar ook zonder dit parfum kan een hond heel honds ruiken. Een hond dient uitgelaten te worden. Ook als het regent, steenkoud is, hard waait. En graag 3 keer per dag. Veel langer dan 4 tot 5 uur laat je een hond liever niet alleen. Al kon onze goeie ouwe Stuiver wel een enkele keer 8 uur in zijn mandje (of blaffend op tafel) alleen achterblijven. Een hond schrokt, rent als een boemerang door je kamer, liefst krassend met nagels over je vloer. En als je pech hebt, dan blaft ie. Naar de postbode, de buurman, een nietsvermoedende passant.

Maar een hond komt altijd kwispelend op je af als je moe thuiskomt van je werk. Als je even in een wat minder vrolijke bui bent, legt ie zijn kop op je knie en kijkt je met een paar verliefde bruine ogen aan. Liefst na het slaken van een diepe zucht. Een hond kan naast je neerploffen op de bank en gelukzalig zijn kop op je schoot leggen. Of je even met een poot aantikken als je iets te lang aandacht hebt voor een beeldscherm terwijl het toch echt tijd is voor…. iets.

Ook Door voldoet geheel aan het profiel hond. Inclusief natte en koude wandelingen, poepbaden. Inclusief die heerlijke vergenoegde hondenzucht. Daarom ben ik toch ook maar een beetje een hondenmens geworden.

Verhuizen!

November 2020 was mijn laatste berichtje. Toen werd het winter en daarna stond onze wereld op zijn kop: we konden een stukje […]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *