Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Materiaal

Tuigje kiezen

Welk tuig ga je kiezen voor je hond? Geen idee, maar ik vind het belangrijk dat je je hond niet aan een halsband meeneemt. Dit artikel beschrijft voor- en nadelen van veel tuigjes. Door is gestart met een K-9 tuigje. Stond haar super leuk, maar het is denk ik vrij warm en blijft lang nat na regenbui of zwempartij. Daarna droeg ze een Ezydog tuig. Prima als ie eenmaal om is, maar Door heeft er een hekel aan als je iets over haar kop moet doen. Inmiddels zijn we overgestapt op het Tre ponti tuigje. Hiermee zijn we tot nu toe erg tevreden. Het tuig hoeft niet over haar kop. Ze moet instappen. En als ze daarvoor ook nog een snack krijgt, dan is dat echt niet erg.

Bench

In de tijd dat wij Stuiver in huis namen was een bench bij ons alleen bekend als hulpmiddel voor honden met gedragsproblemen. Een hond had een mand, Stuiver dus ook. Een bench was zielig.

Niets is minder waar!

Door is opgegroeid in een bench. Een rammelend metalen geval. Geweldig ding. Lekker kussen erin (met veel eigen hondenlucht) en zeker in het begin een doek over de bench. De bench gaf haar rust als ze over haar puppy-grenzen heen ging. De bench is haar plek als we weg zijn, ze hoeft alleen die plek te overzien. De bench is voor haar een veilige plek als het in huis druk is.

Toen ze net bij ons was hebben we haar steeds, als ze in slaap viel, in haar bench gelegd. Ze kreeg er regelmatig wat lekkers in als ze wakker was. Boodschap: dit is een fijne plek. Tijdens een (heel lekker!) kluifje ging na enkele dagen even de deur dicht. En voor einde kluif weer open. Of bij het wakker worden was de bench nog even dicht. Het openen van het deurtje zijn we gaan ‘rekken’, bijvoorbeeld wel tegen haar aankletsen maar nog even niets doen. En als ze rustig was de deur weer open.

Toen de bench vertrouwd genoeg was zijn we het weglopen uit gaan bouwen. Uitbeeld blijven, en pas binnenkomen als ze stil was. (Met gekrulde tenen in de gang achter de deur staan 😅). Ik heb het niet genoteerd, maar volgens mij heeft dit hele proces 2-3 weken geduurd. Daarna konden we haar 1-2 uur achterlaten in gesloten bench. Later hebben we dit uitgebreid tot maximaal 5 uur op volwassen leeftijd. Ritueel: kong met iets lekkers, in de bench geven, deurtje dicht, wegwezen. 

Behalve het lekkers, en het kleed, krijgt ze geen water of voer in haar bench. Ten eerste is dat niet nodig. Ten tweede zou het haar een overvulde blaas kunnen geven. En dat wil je nou juist niet. Met erg warm weer letten we erop dat ze kortere benchtijd had.

De ‘grote bench’ hebben we inmiddels opgeborgen voor Door. Ze kijkt ons vaak even na op de stoel voor ons raam als we weggaan maar zoekt daarna haar slaapplek op. Ze is op haar gemak als we weg zijn, blaft niet naar voorbijgangers. En bij drukte zoekt ze haar kleinere reisbench op die wel in de kamer is gebleven. Waar die reisbench gaat, daar is Door.

Maten van:

  • reisbench
  • (te) kleine bench
  • grote bench – geschikt voor volwassen Markiesje

volgen binnenkort.