Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Meer over het Markiesje

 

Het Markiesje is een kleine spioenachtige hond. Het is een Nederlandse rashond met een lange geschiedenis. Nadat het ras herontdekt werd is men midden jaren 70 gestart met een terugfokprogramma.  Het ras is sinds 1999 erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Voor een volledige omschrijving van het ras, zijn uiterlijke kenmerken en karakter verwijzen wij naar de website van de Nederlandse Markiesjes Vereniging.

Toen wij eenmaal besloten om weer een hond  op te nemen in ons gezin, zijn we gaan speuren naar een ras dat bij ons zou passen. Wij houden van wandelen, liefst lange afstanden. Tijdens vakanties kamperen we graag in onze kleine T4 camper. Wij werken allebei, dus we hebben voor de (weinige) keren dat we allebei werken een oppas nodig die ook makkelijk overweg moet kunnen met de nieuwe huisgenoot.

De omschrijving van het Markiesje trok ons aan: Een vriendelijk hondje. Door de FCI geplaatst in de groep van de gezelschapshonden ( groep 9), maar een hond die dol is op lekkere lange wandelingen en graag actief bezig is zoals met Behendigheid (agility). Een hond die zich graag laat trainen. Een rustig en intelligent karakter, niet nerveus of kefferig.

Het feit dat het een klein ras is, schofthoogte is gemiddeld 35 cm, vinden wij een voordeel. Ons Markiesje kan makkelijk overal mee naar toe, ze wordt niet als bedreigend ervaren door mens en hond, ze zal je niet omver lopen. Bij onze eerste hond, Stuiver, was het karakter een verrassing. Zowel door zijn geschiedenis – asiel hond, voormalige zwerver – als door zijn gemengde afkomst. Omdat het belangrijk is dat het tehuis van een hond goed bij hem past, hebben we dit keer bewust gekozen voor het ras Markiesje.  In de praktijk blijkt het te kloppen. Onze Door is rustig, gezellig, aanhankelijk, geen keffer. Ze kan bijna overal mee naar toe. Onze vaste oppas, de overbuurvrouw, kan met haar lezen en schrijven.

De rasvereniging denkt goed na over de opbouw van het ras, heeft strenge gezondheidscontroles en doet er alles aan om de genenbank groot te houden. Tot nu toe is Door een gezonde, actieve, levenslustige hond. Kortom, dit Markiesje is een geweldige aanwinst in ons gezin.