Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Verzorging moederhond

Een goed overzicht van de periode van dracht en na de bevalling vindt je op de site van dierenarts Kessel, via deze link. Prima objectieve informatie.

Wij hebben nu na 3 geboortes van pups bij twee verschillende teefjes alleen nog maar positieve ervaringen. Daaruit kunnen we wel een paar observaties delen:

  • de geboorte wordt heel duidelijk aangekondigd door onrustig gedrag, graven in de werpkist of in een andere warme zachte plek.
  • Als er rust is, kan de bevalling echt opgang komen. De teef lijkt daar op te wachten en het is belangrijk dit in de gaten te houden en die rust ook te maken.
  • Zowel Kee als Door gingen toenemend hijgen. Bij de geboorte van de eerste twee pups was Kee ook heel erg aan het trillen, een adrenaline kick van spanning denk ik. Bij Door heb ik dit niet gezien.
  • Weeën zijn goed te zien: de staart gaat om hoog, de rug bolt zich, de teef houdt echt even haar adem in om de wee op te vangen.
  • Na de geboorte blijft de teef regelmatig bij vlagen hijgen. Let op dat dit niet komt door een te warme werpkist (warmte lamp!). Als dat niet het geval is, dan zijn dit tekenen van het samentrekken van de baarmoeder, naweeën. Heel gezond omdat hiermee de baarmoeder schoon kan worden. Het zogen van de pups helpt dit proces.
  • Zowel Kee als Door lieten ook na de bevalling graaf gedrag zien. Kee spant de kroon: een bak met kleden voor de werpkist, maar ook in onze tuin. Wil ze een reserve nest creëren? We laten het een beetje gebeuren.
  • Kee wist de eerste dag nog niet heel goed wat ze met de pups aan moest.  Ze wil er wel naar toe, maar erbij liggen is gek: die pups bewegen zo raar en leken eng voor haar. De eerste nacht hebben we haar een paar keer dringend duidelijk gemaakt dat ze moest gaan liggen bij de pups. Door de pups aan te leggen kwam er rust bij Kee en liet ze het gebeuren. Na ongeveer 24 uur snapte ze het en hoefden wij het niet meer te begeleiden. Het voeden is een fijne ervaring en het zag er al heel snel heel fijn uit.
  • Wij gebruiken geen stangen in de zijkant van de werpkist (de “anti-doodlig-stangen”) Niet nodig. De pups zijn flexibel en moeders oplettend genoeg.