Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Uitvliegen en erna

In de negende week (dus de week nadat ze 8 weken zijn geworden) vliegen onze pups uit. We doen het liever niet veel later. Volgens onderzoeken schijnt deze periode het meest geschikt te zijn. Moederhond heeft haar opvoedwerk gedaan, in het nest heeft de pup allerlei ervaring opgedaan. Juist nu staat de pup nog open voor veel ervaringen terwijl de angstfase nog niet begonnen is.

De nieuwe eigenaren krijgen van ons een persoonlijk advies mee. Maar in het algemeen zijn er nog een paar belangrijke tips:

  • Bedenk dat je pup nog erg klein is. Nieuwe indrukken zijn vermoeiend. De pup heeft tijd nodig om die te verwerken. Ga dus niet iedere dag iets nieuws doen met je pup. Het nieuwe huis ontdekken is al heel wat. Na een dag met veel indrukken is het verstandig een rustige dag te plakken.
  • Er zijn situaties die misschien heel indrukwekkend zijn voor de pup. Dat is niet erg, daar leert ie van. Kijk naar je pup: hoe reageert hij op een situatie. Geef de pup de tijd om er aan te wennen: ruiken, voelen, zien. Is het te veel: doe een stap terug en probeer het later of van een grotere afstand nog een keer. Dwing je pup niet! Draag de pup zo nodig even om hem veiligheid te geven. Wees zijn rots in de branding. Zo nodig letterlijk door de pup de ruimte te geven achter je te schuilen.
  • Ga alsjeblieft naar een goede puppy cursus. Wat ons betreft is het meer voor de nieuwe eigenaar dan voor de pup. Je leert er hondentaal herkennen: in het algemeen maar ook specifiek van je eigen pup. Als het goed is wijst de trainer je op bijzonderheden van je eigen pup.

    Moet je pup socialiseren met honden die veel groter zijn of imponerend? Of met volwassen honden die nog niet goed zijn opgevoed? Zoek dan een andere cursus.
  • En ga alsjeblieft ook naar een goede vervolgcursus. De gehoorzaamheidstrainingen leren je om te gaan met je opgroeiende hond. En je hond krijgt niet alleen lichamelijk maar ook geestelijke uitdaging. Minimaal even belangrijk!
Agility met Door