Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Wel of geen rashond?

Door is heel anders qua uiterlijk dan haar zus Silke. Silke is klein, stevig en heeft een volle vacht. Door staat hoger op haar pootjes, is ranker en voor een Markies (uhm) een beetje kaal. Twee zussen en toch heel anders. Het ras Markiesje is nog in opbouw. Dat is ook te zien als je op een verenigingsdag komt: er is nog vrij veel variatie in uiterlijk. Er wordt zwaarder getild aan gezondheid, karakter en beperken van inteelt dan aan uiterlijk.

Rashonden komen regelmatig negatief in het nieuws. Er zouden veel gezondheidsproblemen zijn: heup- en knieproblemen, bolle ogen, te korte neuzen. Helaas klopt hier veel van. Maar het hoeft niet. Als de fokker verantwoord omgaat met het ras, al dan niet met hulp van een rasvereniging, dan heeft een rashond veel voordelen: je weet of het type hond bij je past. Rashonden zijn ooit gefokt op het doel dat ze moesten dienen. Zelfstandig een hol in en zelf nadenken. Of juist niet nadenken, maar precies doen wat de baas zegt. Waaks zijn of juist stil. Of aanhankelijk gezelschap, zoals het Markiesje.

Door is dominant en stuift graag op dingen af, Silke kijkt rustig de kat uit de boom en laat dat zusje lekker bazig zijn. Maar ondertussen laat ze zich haar kong niet afpikken en krijgt ze precies wat ze wil. Twee verschillende hondjes, maar allebei op en top Markiesje: aanhankelijk, doen alles voor de baas, graag actief, behoefte aan duidelijke leiding. En allebei hebben ze de harten van hun baasjes volledig gestolen. ​

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wel of geen rashond?”