Ervaringen met het fokken van Markiesje pups

Bijten

Een pup bijt veel en hard als ie eenmaal zijn of haar tandjes heeft. Iedere nieuwe eigenaar vraagt zich wanhopig af of dat ooit over gaat. En jawel, het vele bijten gaat over als het melkgebit gewisseld is. Dus hou vol!

Tot die tijd van vriendelijkere grote-hondentanden aanbreekt is het goed om te bedenken waarom de pup bijt want dan snap je ook beter wat je er aan kan doen.

Je pup verkent de wereld
Net als kleine kinderen stoppen pups graag van alles in hun bekkies. Een hondebek is een geweldig zintuig, gemaakt om te proeven, voelen, likken, bijten. Zorg dus dat er lekkere proef, voel, lik en bijt uitdagingen zijn. Niet alles te gelijk, maar een speeltje, zo nu en dan een kluifje of stukje vissenhuid geeft lekkere uitdaging. En laat je pup ook eens een stukje komkommer of appel proeven.

DSC07323

Spelen
Wat is er leuker dan iets in je bek te pakken, en heel hard heen en weer schudden zodat het om je kop heen zwaait. Nog leuker is het als er geluid uit komt. Zo’n prachtig speeltje uit het overweldigende assortiment van de dierenwinkel is dus heel leuk voor een pup. Maar de sok van de baas die vervolgens hard gaat schreeuwen geeft eigenlijk een leuker effect. Oplossing? Oprecht heel hard AU roepen kan echt geen kwaad. En daarna afleiding aanbieden om sok en teen te sparen.

Bedenk hier dat kleine kinderen dat vaak niet snappen. Het gillen van een kind klinkt voor een pup als “joepie, wat hebben we een lol, we doen het harder!” En het wegtrekken van vingers is een uitdaging om achteraan te gaan. Voor zowel kind als pup kan het uitlopen op onbegrip, angst of boosheid. Let bij kleine kinderen dus op dat het spel niet te ruw wordt. Laat kleine kinderen en pups niet alleen samen spelen. Wij geven kinderen altijd een klein runderhuid “tover”stokje als afleiding voor de tandjes van de pup. Maar deze toverkracht werkt maar tijdelijk.

Vermoeidheid
Een pup heeft in het begin nog heel veel slaap nodig. Ook hier kan je de vergelijking met een peuter maken. Die gaan soms over hun grenzen heen, gaan zeuren, vervelend doen. Rust, prikkelarme omgeving helpt dan. Heeft je pup een rustig dagje en net heerlijk liggen slapen, dan zal het bijten niets met vermoeidheid te maken. Maar was het een dag met veel prikkels, veel nieuwe belevenissen? Reken maar dat je pup rust nodig heeft om het bijten te laten stoppen.

Concentratietijd
Een pup zal zich moeten concentreren om nieuw gedrag te leren en om de grote wereld te leren kennen. Maar op een gegeven moment is dat op. Ook hier zal dat samen gaan met bijten. En ook hier helpt rust en prikkelarme omgeving.

Verveling
Was de baas lang weg en zakt ie daarna weg in de bank met een telefoon of tv? Terwijl jij als pup juist lekker wilde spelen? Dan ga je eerst zachtjes aandacht trekken. Maar als dat niet helpt dan kies je als pup de meest effectieve methode waarop zeker gereageerd wordt. Tandjes!

Bedenk dat je na een lange (werk)dag ook nog een pup hebt die aandacht wil. Voorkom negatieve aandacht.

DSC07296

Tanden wisselen
Heel simpel. Doorkomende tanden en kiezen doen een beetje pijn. Het helpt echt om dan het tandvlees te masseren en te koelen. Kleine runderhuid stokjes, (koude) bijtringen zijn een heerlijke oplossing voor je pup.

Manier van communiceren met andere honden
Door neemt haar pups regelmatig in de bek. Een snuit of een pootje. De pups doen dat ook bij elkaar. En ze leren van elkaar hoe hard nog leuk is. Maar wij zijn mensen en geen hond. Alleen weet een pup dat nog niet. Zeg duidelijk ‘nee’ of ‘au’. Stop met het spel en negeer de pup even. Beide vindt de pup niet leuk dus zal ie het bijten tijdens het spel afleren.

Voor dit lijstje hebben we dankbaar gebruik gemaakt van: www.puppygroep.nl/puppy-bijten-afleren.

6 weken oude pup, hoek en snijtanden zijn er al een tijdje maar de kiezen komen net door